RGHC TEMPO '34 VOOR MEER DAN SUCCESVOL HOCKEY ALLEEN
Dames1 Web_1.jpg Dames1_Bewerkt_2.jpg Dames1_bewerkt_3.jpg Dames1_Bewerkt_4.jpg Foto 1_Heren2_bewerkt.jpg Heren2_bewerkt3.jpg Heren2_bewerkt_2.jpg Tempo feest_bewerkt1.jpg Tempo feest_bewerkt2.jpg Tempo feest_bewerkt3.jpg

Arbitrage - Briefing

BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN 2011-2012

In deze briefing bespreken we een paar spelregels en geven we aan hoe clubscheidsrechters deze moeten hanteren. Door het toepassen van deze nadere uitleg, krijgen spelers, begeleiders, publiek, maar ook je collega-scheidsrechters voorspelbare aanpak. Pas de briefing in alle competitiewedstrijden.

Regelwijzigingen

De volgende regelwijzigingen worden dit jaar in Nederland ingevoerd:

Als een verdediger bij een strafcorner te vroeg uitloopt, wordt de strafcorner opnieuw genomen en moet deze verdediger achter de middenlijn plaatsnemen. Indien de keeper of de vliegende keep te vroeg uitloopt wordt een andere verdediger achter de middenlijn gestuurd. De verdedigende partij bepaalt zelf

direct welke verdediger dit moet zijn. In beide gevallen verdedigt het team de strafcorner met een man minder. Indien een aanvaller te vroeg de cirkel inloopt moet hij ook achter de middenlijn plaatsnemen. Maakt de aangever een duidelijke schijnbeweging, dan moet hij als aangever worden vervangen en dan hoeft de te vroeg uitgelopen verdediger niet naar de middenlijn.

 

 

Als uit een strafcorner direct een nieuwe strafcorner volgt, blijft de straf van kracht. Voorbeeld: indien een team een strafcorner, na het te vroeg uitlopen, met 4 man verdedigt en een verdediger maakt tijdens de corner shoot, wat resulteert in een nieuwe strafcorner, mag ook deze strafcorner met slechts 4 man verdedigd worden.

Self-pass

 
 

Een spelhervatting (vrije slag, inslag, uitslag, lange hoekslag en beginslag) mag met een

self-pass worden genomen. Dit geldt niet voor het nemen van een strafcorner en strafbal en bully. De nemer moet duidelijk twee acties laten zien, de eerste actie is de bal nemen, de tweede is het verder spelen.

 

Een self-pass direct gevolgd door een hoge scoop is toegestaan. De bal hoeft in dit geval niet eerst een meter te rollen, maar het zijn wel twee bewegingen: 1= nemen en 2= (zonder gevaar) scoopen.

 

Aanvallende spelhervatting binnen 23-metergebied

 
 

Bij een spelhervatting (vrije slag, inslag en lange hoekslag) voor de aanvallende partij binnen het 23- metergebied moeten met uitzondering van de nemer

alle spelers op minimaal 5 meter afstand staan. Krijgt een aanvaller binnen 5 meter van de cirkelrand een vrije slag, dan moet de bal teruggelegd worden tot

 

 

5 meter buiten de cirkel

 

zo dicht mogelijk bij de plaats van de overtreding.

 

De bal mag vanuit deze spelhervatting

 

niet direct de cirkel in gespeeld worden. Dit mag wel door of via een andere speler (medespeler of tegenstander), die bij het nemen van de spelhervatting op minimaal 5 meter afstand moet hebben gestaan. Ook met een self-pass mag de bal door de nemer de cirkel in worden gebracht, maar dan moet de bal eerst minimaal 5 meter hebben afgelegd, voordat hij de cirkel in gespeeld mag worden. Dat betekent: na die 5 meter de bal opnieuw raken om de cirkel in te spelen. De bal

 

5 meter laten rollen voordat de cirkellijn wordt gepasseerd zonder opnieuw te spelen, is dus niet toegestaan. Indien een aanvallende vrije slag is toegekend voor een overtreding binnen het 23-metergebied moet de vrije slag ook binnen het 23-metergebied worden genomen.

 

En dus niet er net buiten om daarmee de moeilijkheid van het niet rechtstreeks de cirkel in mogen spelen te omzeilen.

 

 

Keeper

 
 

De

vliegende keep is een veldspeler met een shirt van afwijkende kleur, die als keeper mag optreden als hij in zijn cirkel is. Hij mág binnen zijn 23-metergebied met een helm op spelen, maar hoeft dat niet.

 

Het

 

wisselen van ‘soort keeper’ mag op momenten dat spelerswissels zijn toegestaan. Dit mag dus niet bij een strafcorner maar wel bij een strafbal. Als een keeper bij een strafcorner tegen, niet verder kan of mag spelen, moet hij worden vervangen. Als er op dat moment met een vliegende keep wordt gespeeld, mag deze alleen door een andere vliegende keep worden vervangen.

 

Bij het verdedigen van een strafcorner of een strafbal moet de vliegende keep zijn helm op, maar mag hij

 

geen andere keeperuitrusting

 

aandoen, zoals keeperhandschoenen.

 

 

Commissie Spelregels augustus 2011 Briefing clubarbitrage seizoen 2011 - 2012

1