RGHC TEMPO '34 VOOR MEER DAN SUCCESVOL HOCKEY ALLEEN
Dames1 Web_1.jpg Dames1_Bewerkt_2.jpg Dames1_bewerkt_3.jpg Dames1_Bewerkt_4.jpg Foto 1_Heren2_bewerkt.jpg Heren2_bewerkt3.jpg Heren2_bewerkt_2.jpg Tempo feest_bewerkt1.jpg Tempo feest_bewerkt2.jpg Tempo feest_bewerkt3.jpg
Accommodatie 3-7

Tempo ’34 kiest voor duurzaamheid en combineert twee innovaties ten gunste van de watervelden

Nieuws afbeelding

35 jaar geleden verkoos Tempo ’34 ervoor om als één van de eerste verenigingen in de regio over te gaan op kunstgrasvelden, aangelegd en beheerd door Stichting Kalverpad. Nu 35 jaar later zal de Stichting de verantwoordelijkheid voor onderhoud van de velden overdragen aan het Sportbedrijf Rotterdam. Samen met de Stichting, de vereniging, het Sportbedrijf en de Gemeente Rotterdam zijn we instaat om onze zand-ingestrooide kunstgrasvelden te vervangen voor twee moderne watervelden.

Met de komst van de watervelden maken we het mogelijk onze jeugd speltechnisch beter en sneller te maken.

Planning

Het terrein van Tempo ’34 is op dit moment omgetoverd tot een bouwput. De leden die regelmatig nog op de club zullen zijn om te trainen, zullen de verbouwing op de voet kunnen volgen. Het belooft een enorm ingrijpende verbouwing te worden. Maandag 17 augustus is de beoogde oplevering van veld 2. Veld 1 zal iets langer nodig hebben en staat voor vrijdag 11 september.

We hebben goede hoop dat dit wellicht net voor de start van de competitie in gebruik genomen kan gaan worden.

Tempo ’34 kiest voor duurzaamheid en combineert twee innovaties ten gunste van de watervelden

Normaliter kost het beregenen van een waterveld 6-8m3 per sproeibeurt. Dit water wordt een tijdje vastgehouden en zakt langzaam weg als grondwater. Normaal wordt er gebruik gemaakt van drinkwater, oppervlaktewater of grondwater. Alle drie de gevallen zijn voor onze hockeyclub niet mogelijk of wenselijk. Het leidt tot hoge kosten en is bovendien niet wenselijk in tijden van droogte.

Twee weken geleden wist Sportbedrijf Rotterdam ons te melden dat onze wens tot duurzaamheid doorgang heeft gekregen. Voor de uitvoering zullen de komende maanden ‘Ceelen Sport Constructies’ en ‘GKB’ de aanleg van de velden verzorgen.

Veld 2 – Supersub

Onder veld 2 zal een gesloten vloer worden aangelegd die regenwater kan opvangen en transporteren naar de waterberging onder het grasveld van veld 4 en onder veld 1. De waterberging onder veld 4 bestaat uit een betonnen rioolbuis met een diameter van 1000mm en is gekoppeld aan de berging onder veld 1.

Veld 1 – Waber-Systeem

Het opvangen en hergebruiken van regenwater kent één bottleneck en dat is de waterberging. De waterberging onder veld 4 is goed voor 110m3, maar zal in tijden van droogte binnen een week leeg zijn. 

Foto: gkbgroep.nl

Veld 1 wordt een revolutionair systeem en wordt voor het eerst toegepast onder een hockeyveld in Nederland. Onder veld 1 zal een Waber-systeem worden aangelegd waarbij waterberging onder het veld plaats vindt. Het veld zal nog dieper worden uitgegraven om een bak te creëren van 32cm diep en volgeladen met grof natuursteen. Hierdoor ontstaat er een opslag capaciteit van maar liefst 800m3 water. Indien de berging naast het veld leeg dreigen te raken, zal het water van veld 1 het aanvullen.

Het bufferen van water is niet alleen goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook goed voor onze portemonnee. Jaarlijks zullen we duizenden euro's besparen aan drinkwater. Na de zomer kunnen we allen genieten van een van de, zo niet het duurzaamste waterveld van Nederland.